مسابقات ورزشی همیشه برای تیراندازان مادههای مختلف از نظر مواجهه با سختیهای رقابت و غلبه بر آنها چالش برانگیز بوده است. مسابقات تپانچه هم از این نظر مستثنی نیستند و من غالباً از ورزشکاران میخواهم که سعی کنند علیرغم داشتن سرسختی لازم برای مسابقه، یک استراتژی قابل انعطاف داشته باشند تا از طریق آن بتوانند چالشها را شناسایی کرده و بر آنها غلبه کنند. اگر تیرانداز از قبل و در فصل تمرینات خود راجع به سناریوهای محتمل فکر نکرده باشد و یک طرح برنامهریزی شده برای استقبال از آنها نداشته باشد، خیلی سخت است که بتواند بر شرایط دشوار پیش آمده در طول رقابت غلبه کند.
@Shooting10m
استراتژی مسابقه، یک طرح عملی شامل چالشهای معمول مسابقه و نحوهی مواجهه با آنها و همچنین روش مقابله با آن چالشها است. یک استراتژی را در دو مرحله باید پی ریزی کرد:
🕐تشخیص نواحی مشکلزا و شرایط خاصی که معمولاً در یک مسابقه تجربه میشود؛
🕑تدوین یک طرح منطقی برای کنترل این شرایط.
@Shooting10m
خیلی مهم است که یاد بگیریم چالشهای محتمل را پیش از وقوع تشخیص داده و اقدام عملی لازم برای پیشگیری از افت عملکرد ناشی از این چالشها را اتخاذ کنیم.
پس سئوالی که ذهن ما را به خود مشغول میکند این است که «ورزشکار برای مقابله با مشکلات سخت در طول مسابقه باید چه کاری انجام دهد و چگونه؟» با یک مثال ساده میتوان چگونگی طراحی یک استراتژی مسابقه و روش استفاده موفقیت آمیز آن را بیان کرد.
@Shooting10m
یک طرح ساده میتواند این باشد که شلیک را متوقف کنیم و از نظر ذهنی و فیزیکی به اصول و مبانی برگردیم.
1️⃣بررسی ذهنی: فرایند انجام یک شلیک صحیح را تصور کرده و پس از تکمیل آن به سراغ بررسی فیزیکی بروید؛
2️⃣بررسی فیزیکی: سلاح را بلند کنید و در حالی که چشمتان روی مگسک فوکوس کرده، آن را در فضای هدفگیری نگه دارید و این کار را چند مرتبه تکرار کنید. به هیچ عنوان در این مرحله شلیک خشک انجام ندهید؛
3️⃣وقتی که بررسی ذهنی را انجام داده و با بررسی فیزیکی آن را تأیید کردید میتوانید به تمرین سایر بخشهای تکنیک بپردازید؛
4️⃣حالا ماشهکشی را هم به تمرین اضافه کنید و دوباره فرایند شلیک صحیح را تکرار کنید.
@Shooting10m
↙️مثال:
اغلب اوقات در مسابقات میبینم که تیراندازان در اولین شلیکهای خود (در زمان آمادهسازی و قلق) بسیار خوب و نرم نشانهروی کرده و تکنیک را به خوبی اجرا میکنند. اما همین که وارد زمان مسابقه میشوند هنگام شلیک به اولین هدف مسابقه، عملکردشان در فشردن ماشه تغییر میکند. اگر با این چالش مواجه شدید سعی کنید فرایند زیر را برای غلبه بر آن به کار بگیرید.
مشخص کنید که چه عاملی سبب بروز این مشکل شده است؟ به طور معمول اولین مشکل، جابهجایی تمرکز ذهنی تیرانداز است. به این ترتیب که پیامدهای مربوط به افکار تیرانداز، جایگزین فرایند ذهنی شلیک میشود. تیرانداز از خود میپرسد «حالا چی میشه؟ چه نمرهای به دست میآورم؟» نتیجهی این اختلال در تمرکز ذهنی تیرانداز، نگهداری بیش از حد سلاح و تردید در ماشهکشی است. با چیزهایی که گفته شد، شما دادههای کافی را برای به کار گیری یک طرح اقدام عملی در اختیار دارید.
@Shooting10m
چالشهای زیادی در یک مسابقه وجود دارد که همهی ورزشکاران یا با آن آشنا هستند و یا در آینده آنها را تجربه خواهند کرد. هر ورزشکاری میتواند برای شروع یک استراتژی اصلی شخصی برای خود تدوین کند که متناسب با مشکلات معمول خود او باشد و کم کم آن را کامل کند. از مثال بالا به عنوان یک شروع شفاف و ساده برای روبهرو شدن با هر چالشی استفاده کنید.
@Shooting10m
بعضی طرحهای عملی خیلی خوب جواب میدهند اما بعضی دیگر زمان بیشتری برای تکمیل و تدوین نیاز دارند. تحقیق و پژوهش برای یافتن استراتژیهای بیشتر بر توانایی توفیق تیرانداز در کنترل طیف وسیعتری از شرایط دشوار تأثیر داشته و اعتماد به نفس او را به سطوح بالاتر ارتقا خواهد داد. در نهایت شما میتوانید استراتژیهای مسابقه را آن چنان منعطف تدوین کنید و آنقدر آنها را برای استفاده در موقعیت مناسب تمرین کنید که بتوان برای مواجهه با هر چالشی آنها را به کار برد.
توانایی تصمیمگیری تیرانداز در طول یک مسابقه و تحت فشار رقابت بسیار حائز اهمیت است و ارتقای این توانایی باعث افزایش میزان اعتماد به نفس فرد خواهد شد.
منبع: مجله اخبار تیراندازی ایالات متحده امریکا (جولای-اوت 2007)
آموزش و تمرین تیراندازی
✅
https://t.me/joinchat/AAAAAENZ7dwd_UxWUacKeQ
دیدگاه خود را بنویسید